Yleinen

Heikki Peltolas erfarenheter av Vasa Seniorservice

Vasabon Heikki Peltola fick en hjärninfarkt 2000. Till följd av hjärninfarkten invalidiserades han så att det inte längre var möjligt för honom att bo hemma utan stöd och hjälp. I vardagen får han hjälp av Vasa Seniorservices vårdare som sköter om både Heikki och hans hem.

Heikki kommer ursprungligen från Jalasjärvi. Till Vasa flyttade han på 1950-talet och här har han utfört sittlivsverk som svetsare. År 2000 fick Heikki en hjärninfarkt under en bilreparation. Hjärninfarkten ledde till att han hamnade i rullstol eftersom kroppens vänstra sida invalidiserades. Från den dagen har Heikki behövt hjälp med vardagssysslorna och skötseln av hemmet.

De tar hand om allt och jag kan lita fullständigt på dem.

Heikki Peltola

– När man sitter i rullstol behöver man hjälp med nästan allt. De här flickorna hjälper mig, de är bra flickor allesammans, ler Heikki.

– Vården gör att allt blir lättare. Utanhjälp skulle jag inte klara mig, säger han.

”Jag kan lita fullständigt på dem”

Vasa Seniorservices vårdare hjälper Heikki till exempel med att tvätta sig, klä på sig och laga mat. De sköter också hans apoteksärenden och tvättar hans kläder. Dessutom sköter de om Heikkis hem och hållerdet rent.

– De kokar gröt, doserar mina mediciner och ser till att jag har tagit dem. De städar också, torkar golven och gör allt som hör till i ett hushåll. Jag behöver inte kommendera eller be, de gör allt av sig själva. Jag får bara vara tyst, för de kan allt på egen hand, summerar Heikki.

– Om jag åker bort för en vecka så får jag bara säga till flickorna att se om Heikkis hus någon gång. De tar hand om allt och jag kan lita fullständigt på dem. De sköter hemmet som om det vore deras eget hushåll, konstaterar Heikki.

Önskemål och behov beaktas

Heikki beskriver vårdarnas verksamhet som bra och yrkesskicklig. Han är en pratglad man och det finns mycket att diskutera med vårdarna. Han är du med alla. Om Heikki har några önskemål eller behov beaktas de. Informationen löper utan problem mellan vårdarna.

– Varje morgon väntar jag när det ska ringa på dörren och de kommer, skrattar Heikki.

– Vasa Seniorservices verksamhet ärbra, helt superbra. Jag kan inte beskriva den på något annat sätt. När något är bra så är det bra. Ordetbra täcker allt, sammanfattar Heikki.