Asiakastarinat

Heikki Peltolan kokemuksia Vaasan Senioripalvelusta

Vaasalainen Heikki Peltola sai aivoinfarktin vuonna 2000. Aivoinfarktin seurauksena hän vammautui siten, ettei kotona asuminen ollut enää mahdollista ilman tukea ja apua. Arjessa hänen apunaan ovat Vaasan Senioripalvelun hoitajat, jotka huolehtivat sekä Heikistä että hänen kodistaan.

Heikki on kotoisin Jalasjärveltä, ja Vaasaan hän muutti 1950-luvulla. Elämäntyönsä mies teki hitsaajana. Vuonna 2000 Heikki sai autoremonttia tehdessään aivoinfarktin. Aivoinfarktin vei hänet pyörätuoliin vasemman puolen vammauduttua. Siitä eteenpäin on Heikki tarvinnut apua arjen askareisiin ja kodinhoitoon.

He pitävät kaikesta huolen ja voin luottaa heihin täysin.

Heikki Peltola

– Kun on rullatuoli, niin sitä tarvitsee apua lähes kaikkeen. Apua myös saa näiltä tytöiltä, he ovat hyviä tyttöjä kaikki, Heikki hymyilee.

– Hoito tuo helpotusta joka asiaan. Ilman hoitoapua ei pärjäisi yhtään, hän kertoo.

”Voin luottaa heihin täysin”

Vaasan Senioripalvelun hoitajat auttavat Heikkiä esimerkiksi peseytymisessä, pukemisessa ja ruoanlaitossa. He käyvät hänen puolestaan myös apteekissa ja pesevät pyykkiä. Sen lisäksi hoitajat pitävät huolta Heikin kodista ja sen puhtaanapidosta.

– He keittävät puuroa, laittavat lääkkeet sekä valvovat, että olen ottanut ne. He myös siivoavat, pesevät lattiat ja tekevät kaiken, mitä nyt talon töihin kuuluu. Minun ei tarvitse käskeä tai pyytää, vaan he tekevät kaiken itse. Olen vain hiljaa, sillä he osaavat tehdä kaikki työt, Heikki summaa.

– Jos minä vaikka lähden viikoksi jonnekin, niin voin sanoa tytöille, että katsokaa sitä Heikin taloa vähän. He pitävät kaikesta huolen ja voin luottaa heihin täysin. He hoitavat kotia niin kuin se olisi heidän oma taloutensa, Heikki toteaa.

Toiveet ja tarpeet huomioidaan

Hoitajien toimintaa Heikki kuvailee hyväksi ja ammattitaitoiseksi. Mies on kova puhumaan, ja hoitajien kanssa juttua riittää. Sinunkaupat on tehty jokaisen kanssa. Jos Heikillä on joitakin toiveita tai tarpeita, otetaan ne huomioon hyvin. Tarvittava tieto kulkee ongelmitta hoitajalta toiselle.

– Aina aamuisin sitä odottelee, että koska ovikello soi ja he tulevat, Heikki naurahtaa.

– Vaasan Senioripalvelun toiminta on hyvää, ihan ylihyvää. En minä voi sen tarkemmin sitä kuvailla. Kun se on hyvä, niin se on silloin hyvä. Kaikki sisältyy siihen sanaan hyvä, Heikki kiteyttää.